top of page

חשיפה נכונה לשמש 
ושמירה על עור בריא

חשיפה לשמש בצורה נכונה ובטוחה

כל קיץ השאלה של חשיפה לשמש עולה מחדש, מגיל צעיר מזהירים אותנו שלא נצא לשמש בלי הגנה של כובע, ביגוד ארוך, קרמים שונים להגנה, ישיבה בצל ועוד. מפחידים אותנו בפני סרטן העור אשר נגרם בשל חשיפה לשמש.  אולם כמו ברוב המקרים כדאי לחשוב שוב לפני שנמנעים ממשאב של הטבע. מצד אחד לא מומלץ להיחשף לשמש יתר על המידה כדי לא להעלות סיכוי לסרטן העור ולא לגרום נזק לעור. מצד שני יש המון מידע ומחקר על תועלות השמש וחיוניותה לבריאות העור והגוף בכלל, כיצד חשיפה נכונה לשמש מאפשרת את סנכרון השעון הפנימי בגוף, יצור חומרים חיוניים ביותר לגוף כמו ויטמין D והמוליך העיצבי חנקן חמצני (NO) כמו גם חומרים רבים נוספים. למשל עליית חנקן חמצני בדם בעקבות חשיפה לשמש מורידה את לחץ הדם בגוף, ועליה בוויטמין D לרמות תקינות חיונית לשמור על מערכת חיסון יעילה. 

ידוע זה עשרות שנים כי חשיפה לשמש היא דרך יעילה לעודד החלמה אצל חולים, עד כדי הוצאת המיטות אל השמש, וחשיפה לשמש ומקורות מים עשירים במינרלים במקרים של מחלות עור שונות. האדם ידע את יתרונות השמש ונחשף אליה במידה. 

 

מהם השיקולים בחשיפה לשמש

המחקרים והידע על נזקי הקרינה מתרכזים בסרטן העור, אולם ישנם סכנות רבות בחוסר חשיפה לשמש וכיום יש מאמצים להעלות את המודעות לחשיפה נכונה. בנוסף לכך לגוף בריא ומלא בנוגדי חמצון ונוטריאנטים יש את היכולות להתמודד עם קרינה בכמות מסוימת ולספוג בצורה תקינה ולהתמודד עם חשיפה לקרינה מסוג אולטרה סגול (UVA, UVB).  קרינה מרובה מסוג UVA  חודרת לשכבת הדרמיס ועלולה לגרום לסרטן העור, בעוד קרינת UVB חודרת לשכבה העליונה השומנית הנקראת אפידרמיס (נמצאת מעל שכבת הדרמיס) ואחראית ליצור ויטמין D  וחומרים נוספים. 

מחקרים מהשנים האחרונות מעלים את הבעייתיות של מחסור בחשיפה לשמש ,במיוחד באזורים צפוניים של כדור הארץ ואצל אנשים הנמנעים מחשיפה לשמש. בין היתר מדובר על עליה בשכיחות של מחלות שונות כמו - דמנציה, מחלות סרטן שונות, בעיות לב, סכרת, לחץ דם ובעיות נוספות הקשורות לסינדרום המטאבולי, אסטמה ואלרגיות שונות, זיהומים, מחלות אוטואימוניות, קוצר ראיה, דיכאון, בעיות שינה ועוד. 

הירידה ברמות ויטמיןD  לבדה מקושרת למחלות רבות, כגון אלצהיימר, סוגי סרטן שונים, זיהומים, מחלות אוטואימוניות, עליה בלחץ הדם, סכרת, דילול מסת עצם אלרגיות, פגיעה בהתפתחות העובר והילד כאשר האם נמצאת במחסור ועוד שלל בעיות שונות. ויטמיןD  אחראי בין היתר על חיזוק מערכת החיסון ומשפיע על הביטוי של אלפי גנים שונים ומתפקד למעשה כפרו הורמון חשוב בגוף. 

חשוב לציין כי יש סיכונים בחשיפת יתר לשמש, ממחקרים אנו יודעים כי יש קשר בין סוגי סרטן עור שונים ויתר חשיפה לשמש כמו גם הזדקקות העור.


                                      
האם קיימת הגנה טבעית מהשמש ? 

שכבת האוזון באזורים הגבוהים של האטמוספירה מסננת חלק מקרינת האולטרה סגול (UVA, UVB) וסוגי קרינה נוספים. בעשורים האחרונים הידלדלה שכבת זו ואיתה העלייה ברמת הקרינה וסרטן העור. חשוב לציין את קרינת האינפרה-רד אשר חודרת את שכבות העור ומחממת אותנו ואף מעלה את רמת האנרגיה בתאים ואינה מסוכנת בכמות נכונה. קיימות למשל נורות וסאונות מבוססות אינפרה-רד כדי לטפל בבעיות שונות בגוף.

מהי חשיפה נכונה לשמש ?

מאחר והשמש חיונית לבריאותנו נרצה להיחשף לה, אולם בכמות הנכונה וכאשר אנו מאפשרים לגוף להגן על עצמו, אולם חשיפה לא נכונה יכולה לגרום לנזק. לכן חשוב להקפיד על:

 

חשיפה בזמן הנכון ובכמות הנכונה – חשיפה של 10-20 דקות ביום בזמן השיא מספיקה כדי לייצר ויטמין D, NO ועוד חומרים רבים אחרים. אנשים בהירים צריכים להיחשף פחות זמן לשמש יש לשים לב להרגשה של עקצוץ וגירוי בעור כאשר העור מתחיל להיפגע מיתר קרינה, למעשה אפשר ממש לשים לב שהגיע הזמן לחזור לצל. כאשר נמצאים בגובה רב הקרינה מסוכנת כי יש פחות סינון קרינה ע"י האמטמוספירה, לכן יש לשים צומת לב יתרה. 

הגנה בעת חשיפת יתר - מומלץ להגן על עור הגוף כאשר יש צורך להיחשף מעבר למותר. עור הפנים נחשף באופן קבוע לשמש לכן מומלץ להשתמש בכובע וכשחייבים להשהות בשמש מעבר לזמן הרצוי כדאי ללבוש בגדים ארוכים ומסנני קרינה ולהשתמש בקרם הגנה טבעי (על בסיס אבץ בדר"כ). רוב הקרמים המסחריים הלא טבעיים מכילים חומרים קרצינוגנים וחומרים דמויי אסטרוגן המשבשים את המערכת ההרומונלית ורעילים לגוף. 

חיזוק ההגנה הטבעית של העור  - בעזרת הקפדה על תזונה נכונה, שימוש במוצרי היגיינה וקוסמטיקה טבעיים (ראו מאמר בנושא קומסטיקה טבעית) נוכל לסייע לגוף להתמודד עם קרינה - עד גבול מסוים כמובן.  שכבות העור מכילות נוגדי חמצון מסיסים בשמן (בעיקר שכבת האפידרמיס) ונוגדי חמצון מסיסים במים (שכבת הדרמיס) ומשמשים תפקיד בהגנה בפני הקרינה. חשוב לציין כי חומרים הקוסמטיקה הקונבנציונליים וסבונים לא טבעים מכילים כימיקלים הפוגעים בהגנה בטבעית של העור ובשכבת העור העליונה ולא מאפשרים לויטמין D  להיווצר בעת החשיפה לשמש. 

דיאטה עשירה בנוגדי חמצון -  שלל ירקות צבעוניים ובמיוחד פירות יער אדומים שונים, תה ירוק, כורכום ועלים ירוקים. צריכה של שומן בריא מכבישה קרה, בעיקר שמן זית וקוקוס ושומן טבעי מהמזון כמו זרעים, אגוזים, אבוקדו ודגי ים צפוני. חשוב לציין ששומן הוא רכיב חשוב בשכבות העור אשר מאפשר גם שמירה על לחות ומראה בריא. שמן מעובד כמו השומנים המסחריים מזרעים או שמנים לא מכבישה קרה, אינם מכילים את נוגדי החמצון הטבעיים שבשמן ונוטים להתקלקל ולהתחמצן ולגרום לכתמים בעור לאורך זמן (הכל על נוגדי מחצון במאמר זה). 

 

כאשר שכבות העור מכילות שומן בריא ונוגדי חמצון, הלחות נשמרת, אין צורך להפריז בשתייה והמבנה התקין שלו נשמר. בנוסף לכך צריכה של מזונות מסוימים משפרת את חיוניות העור – כמו מינרלים, ויטמין C, סיבים הסופחים מים או יוצרים מעיין ג'ל כמו אלוורה, אצות, במיה או זרעי צ'יה, וכן ירקות המכילים גופרית כמו בצל, פטריות, כרוב, ברוקולי ועוד. אלו יאפשרו לגוף לשמור על מים, להגן על העור ולתת לו מראה בריא וחיוני. סיבים כמו אלסטין וקולגן נותנים את המבנה לשכבת העור המכילה מים (שכבת הדרמיס). המבנה התקין של סיבים אלו נשמר גם כאשר הדיאטה דלה בסוכר פשוט,  שומן בריא שאינו מעובד ובהימצאות נוגדי חמצון. צריכה גבוהה של נוגדי חמצון ומזון בריא תאפשר את הקטנת הפגיעה בעור באופן ישיר ואת עליית נוגד החמצון בכלל וגלוטטיון בפרט האחראי בין הייתר על הגנה מנזק חמצוני ועל פינוי רעלים מהגוף. 

 
                                              

העור כמראה לבריאות הגוף

במידה ויש נגעים על העור, כתמים או אלרגיות שאינן עוברות חשוב להיוועץ עם מטפל. העור הוא כמראה של הגוף, ובעיות שונות עשויות להצביע על הצטברות רעלים וחולשה של איברים בגוף. הדרך היעילה תהיה הזנת הגוף, טיפול בדלקות שונות והנעת רעלים החוצה מהגוף בצורה מבוקרת ובטוחה. 

המטרה היא להיחשף לשמש בצורה מיטבית בזמן הנכון ולמשך זמן מוגבל,
ולתמוך במנגנונים הפנימיים של הגוף להגנה בפני קרינה ונזק חמצוני לעור ולגוף בכלל.

מהם צמחי מרפא ותוספי תזונה המומלצים להגנה על העור ושמירה על חיוניותו:  

  • שמן איכותי מסוג אומגה 3 – ממקור דגים או אצות.

  • אסטקסנטין – נוגד חמצון ממהחזקים בויתר, אשר מסיס בשמן ומופק מאצות או דגים מים קרים. 

  • אבקת ירוקים ופירות אדומים עשירה בנוגדי חמצון, מינרלים וויטמין C

  • מינרלים כמו סיליקה, אבץ וגופרית

  • קולגן, חומצה היאליורונית, CoQ10

  • צמחי מרפא נוגדי חמצון – פטריית רישי, אמלקי (טריפלה), ג'ינקו ועוד

 

מוצרים טבעיים להגנה על העור 

  • קרם הגנה – משחות טבעיות המבוססות אבץ, או משמנים טבעיים כמו שמן זרעי פטל או שמן זרעי גזר. 

  • במידה והעור ניזוק מקרינת השמש – שימוש בשמן לבנדר מדולל בשמן שקדים (50% דילול) או אפילו שמן נקי הן הדרך הטובה ביותר להרגיע את העור לאחר חשיפה ממושכת. 

  • משחות טבעיות נוספות להרגעה וחידוש העור - ג'ל אלואוורה, משחת קלנדולה. 

  • שמנים להזנת העור – סרום טבעי המבוסס על שמן פקעות ורדים (רוזהיפ ושמנים אתרים) 

bottom of page